5 nasvetov kako se zaščititi pred napadalci

Solzivec

Policijska statistika kaže, da je bilo leto 2019 že tretje zaporedno leto, v katerem so pri Policiji zaznali porast kaznivih dejanj zoper življenje in telo. Čeprav Slovenija v svetovnem merilu spada med bolj varne države, pa je potrebno upoštevati, da se vsak izmed nas lahko kdaj znajde na napačnem kraju ob napačnem času. Tako je za vsakega izmed nas pomembno, da je na morebitno ogrožajočo situacijo pripravljen. Spodaj smo za vas pripravili pet nasvetov, kako poskrbeti za osebno zaščito.

Opazovanje okolice

Eno izmed najučinkovitejših sredstev za zagotavljanje osebne zaščite je preprosto opazovanje okolice. Ne glede na to ali ste doma, v vozilu, na sprehodu ali v službi, opazovanje okolice vam omogoča, da hitro prepoznate potencialne nevarnosti in se jim še pravočasno izognete.

Ko ste doma bodite pozorni na nenavadne zvoke. Vrata odprite šele ko se prepričate kdo stoji pred vrati. Na ulicah bodite pozorni na posameznike, ki se obnašajo nenavadno, nezanesljivo ali se spuščajo v verbalno obračunavanje z drugimi mimoidočimi. Prav tako vam svetujemo, da se izognete stiku z ljudmi, ki so vidno pod vplivom substanc. Pomembno je, da hodite in delujete samozavestno, saj napadalci navadno izbirajo žrtve, ki delujejo ranljive. V kolikor bi zaznali, da vam preti neposredna nevarnost je pomembno, da ohranite mirno kri in iz situacije čim hitreje umaknete. V kolikor je to mogoče se ne sprehajajte ali rekreirajte sami.

Osebni alarmi

Če opazite, da se vam približujejo potencialno nevarne osebe, vam priporočamo uporabo osebnega alarma. Osebni alarm je nekaj centimetrov velika naprava, ki ob zaznani nevarnosti sproži izjemno glasen zvok, ki odganja napadalce, hkrati pa na nevarnost opozori mimoidoče ter ostale ljudi v bližini. Osebni alarmi Sabre so priročna rešitev za dviganje samozavesti in občutka osebne zaščite, prav tako pa poskrbijo za glasno opozorilo vsem, ki nimajo najboljših namenov. Zaradi svoje majhnosti so osebni alarmi Sabre primerni za vsak žep ali torbico, priporočamo pa, da osebni alarm Sabre obesite za pas ali pa ga dodate na obesek za ključe. Osebni alarmi Sabre se namreč sprožijo iz izvlečenjem zatiča, ki je pritrjen na obesek za ključe. Tako lahko s preprosti potegom alarma vse v bližini opozorite na nevarnost, sami pa se obranite pred napadalci. Poleg standardnih osebnih alarmov, ki jih sprožite s potegom, vam lahko ponudimo tudi majhne osebne alarme, ki so poleg sprožitve s potegom opremljeni z detektorjem gibanja. Ti alarmi so idealni za uporabo na taborjenju, čolnih, avtodomih in podobnih situacijah, ko za osebno zaščito in zaščito premoženja potrebujete majhno ter cenovno ugodno varnostno rešitev.

Tečaji samoobrambe

V kolikor se konfliktni situaciji ne morete izogniti in se morate z napadalcem soočiti, vam lahko poznavanje samoobrambnih tehnik močno koristi. Poleg koristi, ki jih redna vadba borilnih veščin prinese vašemu fizičnemu in psihičnemu zdravju in počutju, vam redna vadba samoobrambnih tehnik zviša samozavest, disciplino in poviša stopnjo zavedanja okolice. Poznavanje tehnik samoobrambe vas pripravi na reakcijo v nepredvidljivih situacijah, saj se izostrijo vaša čutila, hkrati pa boste pridobili tako imenovani borilni refleks, ki vam ob napadu omogoča hitro reakcijo. Včlanite se v bližnji klub borilnih veščin ali obiščite kratek tečaj samoobrambe. V kolikor vam redna vadba predstavlja prevelik časovni in finančni zalogaj, pa vam v spletni trgovini solzivec.si nudimo priročnik Varni s Petro, v katerem vam slovenska judoistka Petra Nareks predstavi osnove tehnik samoobrambe ter zagotavljanja osebne zaščite.

Uporaba solzivca

Če se konfliktni situaciji ne morete izogniti, je še bolj kot poznavanje tehnik samoobrambe učinkovito posedovanje solzivca. Solzivec je po slovenskem Zakonu o orožju dovoljeno samoobrambno sredstvo za vse polnoletne državljane. Solzivec je izjemno priročno sredstvo za osebno zaščito, saj je zaradi svoje majhnosti in kompaktnosti primeren za vsak žep ali torbico. Širok nabor produktov, ki so na voljo (solzivci v spreju in gelu) zagotavlja, da vsak posameznik najde najprimernejšo rešitev zase. Solzivec v primerjavi s poznavanjem samoobrambnih tehnik predstavlja bistveno cenejšo rešitev, prav tako pa je uporaba solzivca povsem preprosta. V spletni trgovini solzivec.si nudimo solzivce priznanega ameriškega proizvajalca Sabre Red, ki jih odlikuje izjemna moč, ter laboratorijsko testirana sestava, ki temelji na naravnih izvlečkih in na napadalcih ne pušča trajnih posledic.

Solzivec v žepu ali torbici vam dviguje samozavest in občutek osebne zaščite, prav tako pa ob neprijetnih situacijah že zgolj pogled na solzivec marsikoga odvrne od napada. V kolikor solzivec morate uporabiti, vam moč solzivcev Sabre Red omogoča, da napadalca popolnoma onesposobite, sami pa se lahko v tem času od situacije umaknete ter pokličete pomoč.

Pametno je, da solzivec hranite tudi v avtu, saj vam lahko pride prav ob konfliktnih situacijah, do katerih lahko pride na cesti – od tatov avtomobilov, do nestrpnih povzročiteljev prometnih nesreč. V kolikor se ogrožene počutite tudi doma, se lahko odločite za nakup večjega solzivca, prilagojenega za uporabo v zaprtih prostorih, ki ga nato lahko hranite ob vhodnih vratih, oziroma na mestu, kjer vam bo vedno pri roki in na voljo.

Električni paralizatorji

Kontaktni električni paralizator je še eno izmed učinkovitih sredstev za zagotavljanje osebne zaščite. V Sloveniji prodaja električnih paralizatorjev, ki delujejo na daljavo za civilno rabo ni dovoljena, nasprotno pa so kontaktni paralizatorji za vse polnoletne državljane, za samoobrambo dovoljeni. Kontaktni paralizator se od paralizatorja, ki deluje na daljavo razlikuje po tem, da je za učinkovito delovanje potrebno vzpostaviti direkten kontakt med paralizatorjem in napadalcem. Ne glede na to, pa električni paralizator že s svojo velikostjo, ter hrupom, ki ga povzroči uporaba, večino napadalcev odvrne od približevanja. Uporaba kontaktnega električnega paralizatorja je še bolj koristna v kombinaciji s poznavanjem samoobrambnih tehnik, saj lahko tako napadalca onesposobite hitro ter varno. Uporaba paralizatorja na napadalcu ne pušča trajnih zdravstvenih posledic, vam pa za kratek čas omogoči, da napadalca onesposobite ter se umaknete in pokličete pomoč. Oglejte si našo ponudbo kontaktnih električnih paralizatorjev v spletni trgovini solzivec.si.